top of page
מחלות חורף בקיץ?!

 

בחורף הקור מקפיא אותי ובקיץ החום שורף אותי. מה לעשות?
לך אל המקום שאין בו קור ואין בו חום.
איפה יש מקום שאין בו קור ואין בו חום?
כשקר תן לקור להקפיא אותך. כשחם תן לחום לשרוף אותך.

 

סיפור זן. מצוטט מתוך "כך שמעתי", יעקב רז.

 

פעם, לפני עידן המזגנים, כשבקיץ היה חם ובחורף היה קר, מחלות מסויימות הופיעו בתדירות גבוהה יותר בחורף ואילו אחרות הופיעו יותר בקיץ. היה קל יותר למצוא קורלציה בין האקלים השולט באותה העונה לבין המחלות שהיו שכיחות בעונה זו. רמז לכך ניתן לראות בפעלים בהם אנו משתמשים לתאור סמפטומי מחלות הקשורות באקלים קר כמו "הצטננתי" או "התקררתי". הרפואה הסינית, כמו רפואות עממיות נוספות, רואה קשר הדוק בין השהייה בסביבה קרה בה אנו לא מוגנים כראוי מפני הקור (בעיקר בנוכחות רוח) לבין התפרצות מחלות אלו - בין אם מדובר במזג אויר חורפי ובין אם מדובר במיזוג מלאכותי באמצעות מזגנים.

 

האם ישנו קשר בין הטמפרטורה להופעת מחלות?

אנו מורגלים בקולות העולים בעולם המערבי הטוענים כי הטמפרטורה משפיעה על גורם המחלה אך לא על הנדבק במחלה. לדוגמא, מחקרים מראים כי וירוס האינפלואנזה, הגורם למחלת השפעת, משגשג במזג אויר קר כיוון שהחום פוגע במעטפת ההגנה שלו ובכך פוגע ביכולת ההדבקה שלו אך עדיין קשה למצוא המלצות הקשורות לשמירה על חום הגוף שלנו.
נראה שעם הזמן מתחילים להשמע קולות נוספים: כיום כבר ידועה השפעת שינויי מזג אויר כמו מעבר חד מאקלים קר ויבש לאקלים חם ולח (או להיפך) על התקפי אסטמה בקרב חלק מהמטופלים. בנוסף, ניתן היום למצוא מחקרים הבודקים את השפעת הטמפרטורה על רכיבי מערכת החיסון. מחקר שבדק את השפעת שינויי הטמפרטורה על תאי מערכת החיסון מצא כי שינויי טמפרטורה אלו גורמים לשפעול מערכת החיסון. מחקר אחר מצא כי התנגודת החיסונית נגד תאים סרטניים יורדת בסביבה קרה כשאין יכולת להתגונן מפני הקור (לבוש, הסקה וכו').

 

מה חושבת על כך הרפואה הסינית?

כאמור, הרפואה הסינית מעניקה חשיבות גבוהה להגנה מפני הקור בעת ההתמודדות עם מחלות השפעת, דלקת הגרון, דלקת ריאות ואחיותיהן. נושא הטמפרטורה חשוב עד כי מחלות אלו מכונות "מחלות קור" ואף ישנן אסכולות המרכזות את הטיפול בדיקור סביב חיזוק יכולת הגוף להעלות את חומו בבואן לסייע למטופל החולה במחלות קור אלו.
על פי הרפואה הסינית, ה-Qi המגן, אותו גורם המהווה את מערכת החיסון שלנו, הינו בעל אופי Yang. אם ננסה לדמות אותו לאדם, הוא יהיה בעל מזג חם, תזזיתי משהו ולא מעודן - בדומה לאופי הנדרש לעיתים מלוחם :-).  ל-Qi זה מספר תפקידים: הראשון הינו הגנה על הגוף מתקיפות חיצוניות כמו לדוגמא תקיפת הגוף על-ידי קור. תפקידים נוספים הקשורים קשר הדוק לתפקיד זה הינם חימום הגוף וויסות הטמפרטורה שלו. כלומר, אותו גורם האחראי על ההגנה על הגוף, אחראי גם על חימומו. ראיה נוספת אפשר למצוא במחקר שנערך ביפן והראה כי חימום נקודת דיקור בשם Zu San Li בעזרת מוקסה העלה את ספירת התאים לבנים תוך שמונה שעות למשך שלושה ימים.

 

סיכום

אם כן, נראה כי על-פי הרפואות השונות, השילוב בין מיזוג הבית, המשרד, מרכזי הקניות וכו' עם לבוש המתאים לעונת הקיץ עלול להחליש את המערכת החיסונית ולחשוף אותה לחיידקים המשגשגים בתקופה זו (כמו לדוגמא קדחת הפונטיאק, הנגרמת מחיידק בעל יכולת לזהם מערכות מיזוג אויר). גם מעברים חדים בין החדר הקר והיבש לאויר החם והלח שמחוץ לו עשויים להשפיע על מערכת החיסון שלנו.
כיוון שכך, מומלץ לווסת את מיזוג האויר לטמפרטורה הגבוהה ביותר בה עדין מרגישים נוח במקומות בהם ניתן לשלוט במיזוג. כשלא ניתן, מומלץ להשמע לעצה של סבתא ולהצטייד בסוודר - או לפחות בכיסוי קל כלשהו ואולי אף נעל סגורה.

 

קיץ נעים ונטול מחלות :-).

 

 

 

 

רפואה סינית בשוהם, רפואה סינית שוהם, דיקור בשוהם, דיקור שוהם, שירי בורנשטיין עתיר, שירי בורנשטיין
bottom of page